Loading

Loading
Vastuullisia kalavalintoja

Maistuuko sinulle järvikalat vai valitsetko aina lohen?

Voit monella tapaa pohtia ympäristön kannalta vastuullisia raaka-ainevalintoja. Onko valitsemasi kala loppumasta maailman meristä? Onko kala tuotu läheltä vai kaukaa? Rasittaako kalan kasvatus ekosysteemiä kohtuuttomasti? Onko kalan hiilijalanjälki suuri? Entäpä vesijalanjälki?

On suuri ristiriita kerätä villiyrtit, marjat ja sienet lähimetsästä ja tarjota niitä sitten norjalaisen lohen kanssa samalla lautasella. Siksipä suosimme kotimaista villiä kalaa tai kasvatettua kirjolohta.
WWF:n kalaoppaasta saat neuvoja vastuulliseen kuluttamiseen!

https://wwf.fi/ruoka/kalaopas/

Vastuullisia kalavalintoja
Läheltä vai kaukaa?

Läheltä vai kaukaa?

Lähiruoka, mitä se tarkoittaa?

Se ei aina tarkoita, että tuote on naapurista, se voi tulla vaikka toisesta maakunnasta. Lähiruoka voi olla vaikeasti määriteltävissä ja tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Mutta lähiruoka on ainakin vastuullisuutta; tiedämme mistä ja keneltä se tulee.

Voisi ajatella niin, että matka lautasellesi on lyhyt, jakelussa vähän välikäsiä ja tuottaja on tiedossa. Tärkeä asia lähiruoassa on myös se, että se vahvistaa lähialueesi taloutta. Osta siis läheltä, suosi pientuottajia ja paikallista ruokakulttuuria.

Usein menuja suunnitellessani yritän välttää raaka-aineita, jotka reissaavat toiselta puolelta maapalloa, mutta aina se ei tietenkään ole mahdollista. Kun puhutaan kasvisruokavaliosta harvoin otetaan esille se seikka, että moni kasvismenujen raaka-aine tulee kaukaa lentäen. Vaihdetaan kikherneet kotimaiseen härkäpapuun ja tuetaan paikallisia tuottajia. Kotimaisessa ruoassa on myös sellainen etu, että se on kasvatettu puhtaalla vedellä yhdessä maailma vesirikkaimmassa maassa.

P.s. appelsiinimehun kahden desilitran tuottamiseen tarvitaan 200 litraa vettä!

Marin Magia

Lähdin kokopäiväiseksi yrittäjäksi keskellä pandemiaa. Mutta se kannatti, sillä minun vahvuudet ja tapa toimia sopii yksityisiin tilaisuuksiin ja juhliin. Kun mietin omia vahvuuksiani, mieleen ensimmäiseksi tulee kokonaisvaltainen kokemus ja hahmotus cateringtyöstä. Olen tehnyt kokkiurallani tosi isoja tilaisuuksia ja myös niitä pienempiä ja tarkempia. Ollut ravintolassa päällikkönä ja aputyttönä, keittänyt ja leiponut.
Eniten kiitollisuutta tunnen entisiä työnantajiani kohtaan, he ovat laittaneet minut tilanteeseen, jossa olen joutunut vastuuseen kannattavuudesta ja muiden työpanoksesta. Se on ollut minulle tärkeä tie yrittäjäksi.

Marin Magia